Μεγανήσι

Τάφιοι ή Τηλεβόες οι πρώτοι κάτοικοι του από τα δυο αδέρφια Τάφιο και Τηλεβόα, γιους  του Ποσειδώνα. Αναφορές στον Όμηρο, τον Στράβωνα και τον Ευριπίδη, δείχνουν την έντονη εμπορική δράση του νησιού.

Tο Μεγανήσι το 1864 μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα, ενώνεται με τη Μητέρα Ελλάδα.

Ανήκει στο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδων νήσων μαζί με όλα τα νησιά, μικρότερα και μεγαλύτερα που βρίσκονται ανάμεσα από τις Λευκαδίτικες και τις Ακαρνανικές ακτές.

Οι  εναλλαγές στα τοπία του είναι τόσες πολλές, γεγονός που κάνει τους επισκέπτες του να μην το βαριούνται ποτέ.

Η βορειοανατολική πλευρά του χαρακτηρίζεται από πολλούς συνεχόμενους κλειστούς κολπίσκους, που θυμίζουν φιορδ και μικρές φιλικές παραλίες. Οι παραλίες στα Σπήλια, το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, το Φανάρι, το Λιμονάρι, την Ελιά, τη Λουτρολίμνη, τη Μπερέτα, αλλά  και η παραλία του Αη Γιάννη, με το ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι στα δυτικά, αποτελούν αγαπημένα σημεία για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές.

Από την άλλη, η νοτιοδυτική πλευρά του βραχώδη και άγρια γεμίζει τον επισκέπτη δέος, χωρίς όμως να τον απωθεί. Η μεγάλη χερσόνησος εκεί, που καταλήγει στο ακρωτήριο Κεφάλι, σε προκαλεί να την εξερευνήσεις, διαθέτοντας τα θαλάσσια σπήλαια του Γιοβάνη και το πασίγνωστο Παπανικολή, που πήρε την ονομασία τους από το διάσημο ελληνικό υποβρύχιο που κρύβονταν εκεί κατά τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο νησί υπάρχουν τρεις μικροί παραδοσιακοί οικισμοί.

Το Βαθύ, ψαροχώρι, που πλέον αποτελεί ένα από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα του Ιονίου. Το λιμανάκι του κρατάει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ακόμα και αν έχει γίνει το αγαπημένο αραξοβόλι θαλαμηγών και ιστιοπλοϊκών σκαφών λόγω της οργανωμένης μαρίνας που λειτουργεί εκεί.

Το Σπαρτοχώρι, παραδοσιακό χωριό με πέτρινα σπίτια, μικρές αυλές και στενά πλακόστρωτα δρομάκια, είναι χτισμένο σε ύψωμα και πέρα από τον κυρίως δρόμο, ένα μονοπάτι πνιγμένο στο πράσινο, που κρύβει στη διαδρομή του τη Σπηλιά του Κύκλωπα, το ενώνει  με το επίνειο του, τα Σπήλια.

Το  Κατωμέρι, χτισμένο ανατολικά, επίσης παραδοσιακό χωριό με θέα προς τον κολπίσκο του Αθερινού, σας περιμένει να περπατήσετε στα στενά σοκάκια του και να κουβεντιάσετε με τους φιλόξενους κατοίκους του.

Το νησί διατηρεί  τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με τους γραφικούς οικισμούς του, τα λιμανάκια τους παλιούς ανεμόμυλους που δένονται με μύθους και τοπικούς θρύλους και  τα διάσπαρτα εκκλησάκια.

Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει αλματώδη πορεία στην τουριστική ανάπτυξη, χωρίς όμως να χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του για αυτό και έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για Έλληνες και ξένους.

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Νυδρί με καθημερινά δρομολόγια με ανοιχτού τύπου οχηματαγωγό πλοίο. Η απόσταση διαρκεί περίπου 25 λεπτά και το πλοίο προσεγγίζει τα λιμάνια Σπήλια και Βαθύ.

Τηλέφωνο πληροφοριών: 26450 22322 (Λιμεναρχείο Λευκάδας)

  • Ένα καινούργιο πολύ καλό Ιταλικό και Ελληνικό εστιατόριο που έλειπε στην προηγούμενη επίσκεψή μας το 2006, με ξεχωριστές γεύσεις, σε πολύ φιλικές τιμές, με άψογο σέρβις. To προτείνω για την βραδινή έξοδο και φαγητό στο Βαθύ (Μεγανήσι).

    Παύλος Κ
  • Καινούριος χώρος, ήσυχο περιβάλλον και πολύ αξιόλογο μενού. Φρέσκα , δροσερά πιάτα σε πολύ λογικές τιμές.Το συνιστούμε ως μια πολύ καλή επιλογή σε σχέση με τα πολύ τουριστικά εστιατόρια στο Βαθύ. Ευγενέστατο και χαμογελαστό προσωπικό.

    Αγγελική
  • Είχαμε την τύχη να επιλέξουμε τους "Τηλεβόες" για να φάμε την πρώτη μας ημέρα και εκεί συνεχίσαμε να τρώμε όλα τα βράδια που μείναμε στο Μεγανήσι. Το εστιατόριο αυτό έχει πολύ υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς.

    Nantia M
mytadminΤηλεβόες – Εστιατόριο στο Μεγανήσι | Το Μεγανήσι